Як отримати громадянство РФ?

Отримання громадянства Росії – мета багатьох людей, які бажають жити і працювати на території РФ. Однак, щоб стати володарем російського паспорта, необхідно мати підстави, які встановлені законодавством РФ.

Громадянство пов'язує приватна особа і держава правами та обов'язками

Юридичне визнання громадянства РФ спирається на ряд окремих нормативних актів. Процедура розвивається за двома сценаріями: наявність статусу громадянина на момент набрання чинності закону «Про громадянство Російської Федерації» і можливість набуття громадянства на підставі встановлених юрисдикцією правил.

Хто має право на отримання громадянства Росії?

Згідно з Федеральним законом №62-Ф3 від 31 травня 2002 отримати громадянство Росії можуть:

— діти, народжені на території РФ;

— особи, визнані непрацездатними, діти яких дієздатні і мають громадянство РФ;

— особи, що вступили в законний шлюб з громадянином РФ, має прописку на території Росії;

Діти, що з'явилися в нашій країні, отримують громадянство за правом народження

— особи, які мають хоча б одного непрацездатного батька, що є громадянином РФ;

— особи, що здійснили інвестування в РФ в обсязі, визначеному Урядом РФ;

— особи, що вступили до лав російської армії протягом всього строку військової служби;

Відомим людям простіше отримати громадянство РФ

— особи – учасники державної програми з надання сприяння співвітчизникам та членам їх сімей, які проживають за кордоном, але бажаючим добровільно переселитися в Росію;

— особи, які мають дитину з російським громадянством;

— особи, син або дочка яких мають російське громадянство, досягли 18-ти річного віку, але визнані недієздатними або є обмеження в дієздатності;

-особи, які не досягли 18-ти річного віку, які отримують дозвіл на тимчасове проживання з одним або обома батьками, опікуном або усиновителем – іноземними громадянами, визначеними перерахованими вище пунктами;

На російській мові говорить більшість громадян нашої країни

— особи, які не досягли 18-ти річного віку, які отримують дозвіл на тимчасове проживання за заявою батьків, опікунів, усиновлювачів, які мають російське громадянство;

— особи, які досягли 18-ти річного віку, які відповідно до законодавства іноземної держави визнані непрацездатними або з обмеженими можливостями, які отримують дозвіл на тимчасове проживання з одним або обома батьками, усиновителями опікунами – іноземними громадянами, зазначеними вище;

Громадяни Росії - люди різних національностей

— особи, які досягли 18-ти річного віку, які відповідно до законодавства іноземної держави визнані непрацездатними або з обмеженими можливостями, які отримують дозвіл на тимчасове проживання за заявою батьків, усиновителів, опікунів, мають російське громадянство.

Саме оформлення громадянства РФ проводиться за стандартною або спрощеною схемою, залежно від підстав, справжнього громадянства заявника та інших факторів.

Як отримати громадянство РФ в загальному порядку: азбука закону

Іноземці і особи, які не мають громадянства, мають право перебувати на території РФ тільки чітко обумовлений час. Для тих, хто не турбувався оформленням візи, термін становить до 90 днів.

Мігранти, біженці і переселенці прагнуть отримати паспорт громадянина РФ як можна швидше. Це можливо тільки, якщо претендент відповідає критеріям, за якими проводиться спрощена процедура. В іншому випадку, доведеться отримувати громадянство на загальних підставах.

Іноземці можуть жити і працювати в Росії без громадянства, маючи дозвіл на проживання

Обов’язковими умовами для оформлення статусу громадянина для повнолітніх є наявність постійного місця роботи з можливістю підтвердити «білий» дохід. До супутнім вимогам ставляться:

— наявність посвідки на проживання (ВНЖ);

— проживання в РФ понад 5 років з моменту видачі ВНП;

— відмова від підданства в інших країнах;

— володіння російською мовою і готовність підтвердити свій навик.

Скільки потрібно заплатити за громадянство?

Тим, хто повністю відповідає процедурних приписів і кого приваблює двоголовий орел на паспорті, слід написати заяву у відповідальний держорган – Федеральну міграційну службу (ФМС). Завантажити зразок анкети можна на офсайті організації.

Прохання повинно бути підкріплено пакетом документів, що підтверджують відповідність законодавчим критеріям. На завершення залишається сплатити держмито в розмірі 3 тис. 500 руб. (від сплати податку звільняються громадяни СРСР, які проживали або проживають на території Росії, але на момент оформлення не мають фіксованого статусу).

Розмір державного мита встановлено законом і може змінюватися

Заява і підкріплюють його папери, а також квитанцію про сплату податку збираємо в папку і записуємося на прийом до службовцю міграційного відомства (за місцем проживання). Якщо на момент реєстрації претендент знаходиться за межами держави, то йому рекомендується звернутися в диппредставництво РФ.

Отримавши громадянство РФ, можна не переживати через служби імміграційного контролю

Співробітник відомства зобов’язаний видати розписку/довідку про прийняття заяви та опис отриманих для обробки документів. Строк розгляду клопотання становить: до 6 міс. за спрощеною формою і до 1 року – на загальних підставах. Результати розгляду заявки відправлять поштою. Практикуються і особисті повідомлення. За позитивним рішенням обов’язково послідує пропозиція отримати паспорт громадянина.

Як отримують громадянство в спрощеному порядку?

Проживати в Росії можна й без громадянства, але таке положення пов’язане з рядом труднощів. Наприклад, людина не може брати участь у виборах або стати депутатом, не вийде і оформити материнський капітал, який належить росіянкам за народження другої дитини. Тут і в інших випадках може знадобитися спрощена форма набуття громадянського статусу. Вона застосовується до дорослим дієздатним іноземним підданим, які виявили бажання змінити статус і відповідають передбаченим законодавством РФ умовами.

Спрощений порядок отримання громадянства РФ для того, Щоб скористатися процедурою спрощеного отримання громадянства, претендент зобов’язаний пред’явити в ФМС документи, що підтверджують його право на придбання статусу в особливому прискореному порядку. Перелік документів може змінюватись в залежності від причини, яка рухає здобувачем права на отримання російського громадянства. Загальний перелік документів наведено нижче.

Боксер Рой Джонс вибрав російське громадянство

Далі події розвиваються за звичним сценарієм, але рішення приймається швидше (півроку), якщо співробітник ФМС підтвердив готовність наданого пакета для подальшого розгляду. У цей строк буде заведено особову справу заявника і створена облікова картка. Ще швидше посадовими особами приймаються рішення стосовно претендентів, право яких на громадянство регулюється міжнародними договорами (3 місяці).

Під цю категорію підпадають громадяни Казахстану, Білорусії і Киргизії.

Загальний перелік документів для отримання статусу громадянина РФ

Щоб отримати паспорт росіянина, доведеться підготувати значний список документів. У загальний перелік, необхідних співробітниками ФМС підтверджень, входять:

— 2 зразка заяви за встановленою формою (завантажити на сайті ФМС);

— чотири фото 30 х 40 мм;

— квитанція, що підтверджує сплату державного мита;

— паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

— довідка з місця проживання;

— свідоцтво про шлюб (при зміні прізвища).

Громадянство РФ отримати не дуже просто, але цілком реально

Редакція bestfacts.com.ua нагадує, що в залежності від відповідності критеріям, що пред’являються до бажають отримати російське громадянство, перелік документів розширюється. Його склад слід уточнювати у співробітників відомства або на офіційному сайті Головного управління з питань міграції МВС Росії.