Найменший ведмідь у світі

Мініатюрний, але грізний хижак. Бируанг – так називається найменший ведмідь у світі. Він же є самим рідкісним ведмедем на планеті.

Мініатюрний, але грізний хижак. Бируанг – так називається найменший ведмідь у світі. Він же є самим рідкісним ведмедем на планеті.

Незвичайна тварина називають ще малайским або сонячним ведмедем. І він дійсно найменший представник сімейства ведмежих. Зростання клишоногого не більше півтора метрів, вага ж варіюється від 25 кілограмів до 65 кілограмів. Втім, навіть незважаючи на такі невеликі габарити бируанг вважається одним з свирепейших ведмедів у світі, якщо не самим агресивним. Однак, така думка побутує лише в західних країнах. А в Азії, наприклад, сонячного ведмедя називають не небезпечним. Більш того, ведмедика приручають і часом тримають в якості домашньої тварини.

Самими маленькими ведмедями в світі вважаються малазійські. Ще їх називають сонячними ведмедями

Найменші ведмеді у світі, подібно собакам, досить легко піддаються дресирування. І небезпеку для людей представляють тільки ведмеді-матері, захищають своїх дитинчат. Варто обходить стороною і розлючених особин. Якщо звіра спровокувати на атаку, то вони справді безстрашні і борються з усіх сил, не на життя, а на смерть, намагаючись перемогти ворога за всяку ціну.

Найменші ведмеді в світі – древолазы

У сонячних ведмедів досить великі, до того ж серповидні кігті. Тварини мають величезні лапи з абсолютно голими підошвами. Саме цей факт допомагає бируангам добре лазити по деревах. З усіх ведмежих саме найменші ведмеді в світі найбільше люблять дерева. Тому їх іноді називають ще «basindo nan tenggil», що буквально означає «той, кому подобається сидіти високо». Бируанги переважно нічні тварини, тому особини можуть цілий день проспати або ж пролежати на зручних гілках дерев. На висоті вони так само будують собі щось, схоже на гніздо і, не виходячи з «будинку», годуються плодами і листям. Варто відзначити цікавий факт – малайські ведмеді ніколи не спадають у сплячку.

Сонячні ведмеді всеїдні. Але, як правило, харчуються земляними черв’яками, комахами, плодами, стеблами і кореневищами різних рослин. Відмінна риса бируангов – надзвичайно довгий язик. Він досягає 20-25 сантиметрів. Ця частина тіла дуже липка і тонка. І допомагає вона ведмедю добувати улюблені ласощі – мед з вуликів. Звідси ще одна назва самого маленького ведмедя в світі – «медовий ведмідь». До речі, тварина не проти поласувати не тільки медом, але і бджолами. Деколи бируанги поглинають так само птахів, ящірок і дрібних ссавців. Потужні щелепи особин допомагають з легкістю розгледіти навіть кокосові горіхи.

Малайські ведмеді зустрічаються в південній частині Китаю, на північному сході Індії, Таїланді, М’янмі, а так само на острові Борнео, півострові Індокитай і в Індонезії.

Сонячні ведмеді на межі знищення Відрізняється мініатюрний ведмідь від своїх родичів не тільки дивовижно довгим язиком. Хутро у бируанга більш жорсткий, короткий і гладкий. І це пояснюється тим, що тварина живе в досить теплому кліматі. Забарвлення у сонячного ведмедики чорний, а на грудях розташовується велика світла пляма. Воно схоже на підкову, за формою нагадує сонце. І звідси походить назва всього роду маленьких ведмедів – «Helarctos». Перша частина слова перекладається як сонце, а друга – ведмідь. Все разом виходить – сонячний ведмідь.

Живуть бируанги до 25 років, але це в неволі. А ось в дикій природі найменший ведмідь у світі, його життя і звички вивчені досить погано. Однак, з упевненістю можна сказати, що під наглядом людини ці тварини живуть на багато довше.

Дійсно, клишоногий!

Ведмедик клишоногий – це словосполучення, яке всім відомо з дитинства, бируанг робить правдивим. Вчені відзначили цікаву ходу малайського ведмедя. У неї всі чотири лапи під час ходьби повертаються всередину. А от зір сонячного ведмедики не таке вже й хороше. Зате погано бачать очі компенсуються прекрасним нюхом і слухом.

Вороги маленького ведмедика

Головним ворогом сонячного ведмедя завжди була і залишається людина. Бируанги з легкістю перемагають майже будь-якого хижака. Вони, як говорилося, дуже сильні в бою, тому сусіди по лісі воліють обходити малюка стороною. Але іноді все-таки трапляються конфлікти з леопардами і тиграми. Найбільші хижаки намагаються схопити свого суперника за горло. А ведмеді такої атаки можуть уникнути, адже у них дуже вільна шкіра на шиї, що дозволяє бируангу «вислизнути» їх пащі тигра і леопарда або завдати відповідного нищівного удару.

У самих маленьких ведмедів - бируангов дуже довгий язик

А ось піти від людини так просто не виходить. Люди вже завдали майже непоправної шкоди популяції самих маленьких ведмедів у світі. Ще п’ять тисяч років тому жителі Китаю використовували жовч ведмедя в медичних цілях – для лікування бактеріальних інфекцій. Зараз ситуація не змінилася. А ось на острові Борнео хутро тварини використовується для пошиття шапок. Серед людей так само популярна трофейне полювання на малайського ведмедя. Фермери тварина відстрілюють з тієї простої причини, що клишоногий здатний завдати шкоди кокосовим і бананових плантацій. Саме з цих причин зараз бируанги є самим рідкісним видом ведмедів. Вони занесені в міжнародну Червону Книгу. Тим не менш, з кожним роком чисельність малайських ведмедів тільки скорочується.

Зворушливий хижак

Так чи інакше, малайських ведмедів можна назвати сором’язливими і боязкими. Вони зазвичай воліють уникати людини, не показуватися йому на очі і взагалі триматися від нього подалі. Але в Азії не рідкісна картина – приручений бируанг. Тварина може спокійно розгулювати близько хазяйського будинку без нагляду і з цікавістю грати з дітьми. До речі, малайські ведмеді дуже розумні. Існує історія про якогось ведмедя, який одного разу здивував своїх господарів. Тварина не стало тобто запропонований йому рис, а розсипав на землю, сів поруч і став чогось чекати. Трохи пізніше пообідати рисом прилетіли птахи, хитрий бируанг ж – пообідав пернатими.

Цікаво, але шлюбний період у бируанга не обмежується одним сезоном. Парування самих маленьких ведмедів у світі може відбуватися впродовж усього року. Після 95-денної вагітності самки на світ з’являються 1-2 дитинчати, іноді три. Важать сліпі, голі й безпорадні новонароджені приблизно 300 грамів. Під захистом матері вони знаходяться до 2,5 років.