Найменші в світі мавпи

Серед самих маленьких мавп є примати-рекордсмени, які вважаються найбільш дрібними мавпочками на Землі. Дізнаємося, як вони називаються, де проживають, який спосіб життя ведуть і живуть в неволі.

Самі маленькі породи мавп

Серед безлічі порід мавп можна виділити найбільш маленькі. Такими є мармозетки. Вони відносяться до найбільш мініатюрним приматам нашої планети. Їх місце існування – Латинська Америка. Доросла особина важить не більше ста грамів при довжині тіла до двадцяти трьох сантиметрів. Довжина хвоста завжди перевищує довжину тіла і може досягати тридцяти сантиметрів. Найменша серед мармозеток менше великого пальця людини – це швейцарський лиллипут-мармозетка.

Швейцарський ліліпут-мармозетка дивує маленьким розміром

До малих належать карликові ігрунки, вага яких в середньому близько ста двадцяти грамів, а довжина тіла не перевищує п’ятнадцяти сантиметрів. Ці примати вважаються самими маленькими на Землі. Їх друга назва – кишенькові мавпи.

Цих маленьких мармозеток можна носити в кишені

Відносно невеликими розмірами володіє узконосая мавпа. Розмір тіла багато в чому визначається підвидом. Так, найменші серед них – це карликові мавпи талапойн. Довжина тіла дорослої особини – тридцять п’ять сантиметрів. Хвіст приблизно такої ж довжини. Вага карликової мавпи близько одного кілограма трьохсот грам. Вони живуть у заболочених лісах Габону, є прекрасними плавцями і вміють бачити під водою.

Карликові мавпи талапойн важать трохи більше кілограма

Живуть талапойны великими групами до ста особин, збираючись вечорами на деревах поблизу води. Вдень же вони розбігаються в пошуках їжі невеликими групками. У кожній великій групі кілька зрілих самців і багато самок з потомством. Ці мавпи всеїдні. Вони вживають в їжу і фрукти, і дрібних хребетних, і пташині яйця, і водні рослини. Іноді їх містять в домашніх умовах. Не можна допускати вільного переміщення по квартирі талапойна. Він повинен жити в просторій і дуже міцній клітці. Ці мавпи люблять все ламати і дивитися, що там всередині. Талапойнов необхідно вигулювати.

Де живуть маленькі мавпочки?

Маленькі мавпочки, як і більш великі представники приматів, що живуть переважно в субтропіках і тропіках. Їх чимало в Південній і Центральній Америці, Африці, в південних частинах Азії. Саме там вони можуть вільно прогодуватися. Нерідко мавпи протягом року залишаються в джунглях.

Мавпочки часто живуть в жарких країнах

Так ігрунки мешкають в основному у верхів’ях Амазонки. Їх так само можна зустріти на кордоні Бразилії, Колумбії, Еквадору і Перу. Вони живуть в джунглях, практично не спускаючись з дерев. Мармозетки мешкають в Латинській Америці. Вперше вони були виявлені в Західній Бразилії у 1823-му році. Місце проживання талапойнов – ліси Габону.

Карликові ігрунки – найменші у світі мавпочки

Є мавпа розміром з долоньку – це карликова игрунка. За розмірами її можна порівняти з маленьким кошеням. Тварина дуже моторний. Ігрунки пересуваються по джунглях, перестрибуючи з гілки на гілку. Тіло примату без урахування хвоста – від десяти до п’ятнадцяти сантиметрів. Сам же хвіст нерідко перевищує довжину всього тіла. Особина може важити від ста до ста п’ятдесяти грамів. У звірка густий, довгий хутро, зверху коричневий, знизу білий або жовтий. Вони живуть на заході Бразилії, у верхів’ях Амазонки, в Еквадорі і на півночі Перу.

Карликові ігрунки помешаются в долоню

Ігрунки живуть зазвичай у джунглях, проводячи майже все життя на деревах, вночі вони знаходяться в дуплах. Ноги тварини настільки добре розвинені, що здатні здійснювати стрибки до двох метрів. Завдяки гострим коготкам, ігрунки можуть переміщатися по вертикальних гілок.

Карликові ігрунки можуть стрибати на 2 метри

Їжу мавпочки добувають за допомогою гострих зубів-різців. Основне їх ласощі – деревний сік. Щоб його дістати, мавпи прогризають деревну кору. Так само вони не відмовляють собі у фруктах, їдять павуків, комах і дрібних птахів. Вони задовольняються прісною водою, яку знаходять у квітах і на листках і пагонах рослин. Завдяки своїй мініатюрності і малій вазі, ці тварини здатні добувати їжу з тонких гілок, куди не можуть дістатися більш великі і важкі мешканці джунглів.

Самі маленькі мавпочки їдять павучків

Карликові мавпочки живуть групами, де є самець, самка і потомство. Часто у групі знаходиться відразу чотири покоління. Зазвичай самка народжує два дитинчати, вага кожної близько п’ятнадцяти грамів. Створюється враження, що ігрунки без зупинки щебечуть щось один одному. Це товариські тварини. Час від часу вони свистять, а якщо хочуть повідомити про небезпеку, починають голосно кричати. Загальна кількість цих карликових приматів у природі порахувати неможливо, що пов’язано з їх рухливістю, і з маскуючої забарвленням. Однозначно вірним є твердження, що вони не знаходяться на межі вимирання. Відомо, що їх середня тривалість життя – десять років.

Дитинча карликові ігрунки

Можна сказати, що игрунка схожа на кішку, птицю і людину одночасно. Цих мавп містять і в неволі. Важливо забезпечити їм постійну температуру в межах двадцяти п’яти – двадцяти дев’яти градусів при вологості більше шістдесяти відсотків. Їх поміщають у вольєр з декоративними елементами і укриттями.

До речі, мавпи вважаються небезпечними. Вони навіть входять у список найнебезпечніших тварин у світі. На сайті bestfacts.com.ua є докладна стаття про це.